daging ayam bersama cendawan shimeji Shouyu*_^
So, resepinya seperti yg tertera di bawah ye.
BAHAN2-
(utk 2 orang)
(10 minit)
Bawang besar .......... 1/2 biji
Lobak merah .......... 1/2 batang (pilihan)
Shouyu(kicap Jepun) .......... 1 sudu besar
Cuka makan .......... 1 sudu besar
Gula .......... 1/2 sudu besar
Halia(blend) .......... 1/2 sudu kecil
Dada ayam .......... 1 keping
Cendawan shimeji .......... 1 cengkam
Minyak .......... 1 sudu besar
Garam, lada sulah, daun bawang .......... secukup rasa
CARA2-
- Bawang besar dipotong dadu/halus. Lobak merah dipotong slice*(tak nak letak pon takpe)
- Shouyu, cuka, gula dicampur bersama dan sebatikan ketiga-tiganya. Kemudian masukkan potongan bawang besar tadi ke dalam campuran cecair tersebut.
- Potong ayam kecil2. Cendawan shimeji dibasuh dan disejat.
- Tuangkan minyak masak ke dlm kuali. Bila dah panas goreng ayam tadi dengan api sederhana. Bila dah separuh masak ayam tersebut masukkan cendawan shimeji.
- Kemudian masukkan campuran 2 ke dalam kuali dan masak dengan api kecil. Tambah garam secukup rasa.
- Bila sudah masak, hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan lada sulah dan juga daun bawang yang telah dipotong. Siap untuk dijamu.
Let's Eat!!
No comments:
Post a Comment