Monday, January 25, 2016

Ayam Kung Pao

Ayam Kung Pao


.Kung Pao bermaksud "spicy stir-fry" ataupun tumis pedas yang dibuat daripada kombinasi ayam, kacang, sayur-sayuran dan lada cili. Menu ini juga adalah hidangan klasik dalam masakan Szechuan yang berasal dari Wilayah Sichuan di tengah barat Negara Cina. Sedap ke tidak menu ini, anda sendiri kena cuba buat...Bahagian ayam yang sesuai untuk membuat menu ini ialah bahagian dada atau isi ayam tanpa tulang. Boleh juga menggunakan peha ayam tapi pastikan buangkan tulangnya terlebih dahulu.  

Bahan-Bahannya :-
400grm isi ayam / dada ayam (dipotong kecil)
8 tangkai cili kering (dipotong pendek)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (dihiris halus)
3 sudu besar kacang gajus (yang telah dipanggang)
1/2 biji cili benggala (dipotong kecil)
Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)
1 sudu kecil minyak bijan (untuk menumis)
Beberapa helai daun sup (dihiris)

Bahan Perapan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan Sos
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili bawang putih (sos cili thai)
1/4 cawan stok ayam
1/2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-


  • Ayam dibersihkan dan toskan. Dalam satu mangkuk masukkan bahan perapan dan ayam. Perapkan selama 30 minit. 
  • Dalam mangkuk lain, bancuhkan bahan sos.
  • Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak 70%. Angkat ayam dan ketepikan.
  • Gunakan kuali yang sama. Minyak menggoreng dikurangkan hingga tinggal sedikit minyak dan tambahkan minyak bijan.
  • Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering. 
  • Tambahkan ayam yg telah digoreng awal tadi, lada benggala dan kacang gajus. 
  • Kemudian masukkan bahan sos. Kacau hingga semua sebati selama 5 minit. 
  • Rasa dan jika ok padamkan api. Hidangkan dan taburkan daun bawang.

Lala Kam Heong


Sebelum ini  pernah kongsikan resepi...
 Ayam Kam Heongnow kongsikan resepi masak Lala Kam Heong...Kita boleh masak pelbagai jenis masakan dengan lala seperti gulai lemak, masak bersama pasta, goreng bercili dan sebagainya....


Bahan-Bahannya

300 grm lala (dicuci & ditoskan)
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
Garam dan Gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-
  • Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati. 
  • Tambahkan garam serta gula secukup rasa.
  • Masukkan lala bersama bawang besar. Kacau rata.Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama nasi panas..

Ayam Kam Heong

Ayam Kam Heong



Menu makan malam kami ringkas jer...Ayam Kam Heong....Jika anda biasa ke kedai Masakan Cina Muslim, pasti pernah terlihat menu Kam Heong ni...Kam heong bermaksud Golden Fragrance atau Berbau Wangi....Selain ayam, boleh juga digantikan dgn Lala, Ketam dan Udang...Nak cuba memasak...ni cik kuali nak kongsi resepi....

Bahan-Bahannya

4 ketul peha ayam / 300gm isi ayam
(dipotong kecil)
1 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
1/2 biji cili bengala (optional)
Garam dan Gula secukup rasa

Cara Membuatnya
  • Cuci ayam & toskan. Gaulkan sedikit garam & tepung jagung.Kemudian digoreng hingga masak tapi jangan garing sangat. Diangkat dan  biarkan seketika.
  • Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati. 
  • Tambahkan garam serta gula secukup rasa.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama dengan cili bengala & bawang besar
  • Kacau rata.Jika rasa sudah ok, boleh dihidangkan bersama nasi panas..

Sunday, January 10, 2016

Belajar Bahasa Korea

Mari Belajar Bahasa Korea

Assalamualaikum dan Annyeonghaseyo...
mari kita belajar asas-asas bahasa Korea. Ini kerana saya memang salah seorang pengemar drama-drama bersiri korea.  hehe ada orang lagi pandai tp just nak share.
 
1. Annyeonghaseyo  
Ini cara orang Korea cakap hello atau maybe nak mulakan percakapan biasanya digunakan 
pada setiap masa tak kira waktu macam kita cakap Assalamualaikum. Tp bezanya kita mendoakan orang dengan salam yang diberi dan memberi salam itu sunat serta menjawab  salam itu hukumnya wajib. Hehe. Bila nak cakap annyeonghaseyo cara yang bersopan santun orang Korea akan menundukkan sedikit badan mereka. Tidak lah sebongkok macam kita rukuk dalam solat. Jika umur kita sebaya atau bercakap dengan orang yang lebih muda blh la guna shortform "annyeong" tp kalau orang lebih tua dari kita atau lebih formal kena sebut penuh annyeonghaseyo.
2. Gamsahamnida/Kamsahamnida/Kumhosamnida - Perkataan untuk mengucapkan 
     terima kasih...

3. Mianhamnida - 
    To say I am sorry.. ada yang pakai biyanae....maybe ini bahasa surat kot...

4. Saranghaeyo - Ucapan yang sering disebut untuk melafazkan perasaan " I Love You".

5. Annyong higye seyo - 
    Ucapan "bye-bye" untuk 1 to 1. Kalau untuk ramai "annyong hi gae yon

6. Yeoboseyo - Hello. Bila angkat phone cakap ni ye.. 

7. Gwaenchanha - It's alright

8. Nama-nama panggilan:
  •      Haelmoni - Nenek
  •      Harapouchi - Atuk
  •      Appochi/Appa - Ayah
  •      Omma/Omoni - Mak/Makcik/Makmentua
  •      Ajeossi - Encik/Panggilan untuk lelaki/Uncle
  •      Agasshi - Cik/Adik Ipar
  •      Oppa - Abang
  •      Onni - Kakak
  •      Hyung - Abang Sulung (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
  •      Noona - Kakak (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
  •      Dongseang - Adik beradik
  •      Ajumma - Makcik/Aunty
9. Nombor
       1 = Il 2=E 3=Sam 4=Sa 5=O 6=Yug 7=Qil 8=Pal 9=Gu 10=Sib
    
    100 = Baeg  1000=Chen  5000=0Chen  10000=Man  50000=Oman 


10. Yaepun/yaeputta/yaebbyeyo - pretty/cantik

11. Hwajangsil - Toilet/Rest room

12. Guiyeowm - Cute
13. Shopping terms: 
  • Ssagyehae Juseyo - Give me discount
  • Eulmayeyo - How much?
  • Jungmalyo - Really?
  • Bissayo - Expensive
  • Juseyo - Give me
14. Buah-buahan:
  • Sagua - Apple
  • Bae - Pear
  • Kam - Persimmon
15. Koejumal - Liar/Penipu

16. Yaksok - Janji/ Appointment/Perjanjian


Ok dah la tu, banyak sangat nanti bosan plak kan... hehe so ini je yang senang nak ingat.. So selamat belajar dan selamat beramal. 

Gamsahamnida..Annyong....

Thursday, January 7, 2016

Bake Mayo Potato

  Bake Mayo Potato

Assalamualaikum wbt..
Salam selera..

Hari ni just nak share dinnerku untuk hari ini. Hari ini try buat Bake Mayo Potato sebab ada bahan lebih dan juga resepinya pon mudah. Yang ni ikut dari buku masakan Jpn je.



Rasanya biasa saje cuma healthy la. Ekceli kalau tengok buku tu dy ada guna bahan yg tak boleh tp aku ubah suai la skit. Saja untuk mengisi masa lapang.


Ok la, resepi seperti yg tertera di bawah ye.

BAHAN2:-
(utk 2 orang)
(15 minit)

Ubi kentang .......... 2 biji
Mayonis .......... 2 sudu besar
Shouyu .......... 1 sudu kecil
Cuka makan .......... 1 sudu kecil
Gula .......... 1 sudu kecil
Katsuobushi .......... 1 cengkam
Mayonis utk hiasan .......... Suka hati
Paseri kering .......... Suka hati

CARA:-

  1. Kupas kulit ubi kentang. Belah dan potong kecil2(dadu). Letak dalam pinggan tahan haba dan masukkan ke dalam oven. Panaskan 3-4 minit. Kemudian letakkan dalam satu bekas.
  2. Mayonis, shouyu, cuka makan, gula disatukan dalam satu bekas dan kacau. Kemudian tuangkan campuran cecair tersebut ke dalam bekas ubi kentang. Masukkan katsuobushi dan kacau sebati semua campuran tadi bersama.
  3. Bila dah sebati masukkan ke dalam bekas gratin. Hiaskan atas ubi kentang tersebut dengan mayonis dan juga paseri. Bakar dalam oven 150 darjah lagi sekali 5-10 minit sehingga ubi kentang kekuningan. Siap untuk dihidangkan.

Let's Eat!!
There was an error in this gadget