Sunday, January 10, 2016

Belajar Bahasa Korea

Mari Belajar Bahasa Korea

Assalamualaikum dan Annyeonghaseyo...
mari kita belajar asas-asas bahasa Korea. Ini kerana saya memang salah seorang pengemar drama-drama bersiri korea.  hehe ada orang lagi pandai tp just nak share.
 
1. Annyeonghaseyo  
Ini cara orang Korea cakap hello atau maybe nak mulakan percakapan biasanya digunakan 
pada setiap masa tak kira waktu macam kita cakap Assalamualaikum. Tp bezanya kita mendoakan orang dengan salam yang diberi dan memberi salam itu sunat serta menjawab  salam itu hukumnya wajib. Hehe. Bila nak cakap annyeonghaseyo cara yang bersopan santun orang Korea akan menundukkan sedikit badan mereka. Tidak lah sebongkok macam kita rukuk dalam solat. Jika umur kita sebaya atau bercakap dengan orang yang lebih muda blh la guna shortform "annyeong" tp kalau orang lebih tua dari kita atau lebih formal kena sebut penuh annyeonghaseyo.
2. Gamsahamnida/Kamsahamnida/Kumhosamnida - Perkataan untuk mengucapkan 
     terima kasih...

3. Mianhamnida - 
    To say I am sorry.. ada yang pakai biyanae....maybe ini bahasa surat kot...

4. Saranghaeyo - Ucapan yang sering disebut untuk melafazkan perasaan " I Love You".

5. Annyong higye seyo - 
    Ucapan "bye-bye" untuk 1 to 1. Kalau untuk ramai "annyong hi gae yon

6. Yeoboseyo - Hello. Bila angkat phone cakap ni ye.. 

7. Gwaenchanha - It's alright

8. Nama-nama panggilan:
  •      Haelmoni - Nenek
  •      Harapouchi - Atuk
  •      Appochi/Appa - Ayah
  •      Omma/Omoni - Mak/Makcik/Makmentua
  •      Ajeossi - Encik/Panggilan untuk lelaki/Uncle
  •      Agasshi - Cik/Adik Ipar
  •      Oppa - Abang
  •      Onni - Kakak
  •      Hyung - Abang Sulung (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
  •      Noona - Kakak (Panggilan hanya oleh ahli keluarga)
  •      Dongseang - Adik beradik
  •      Ajumma - Makcik/Aunty
9. Nombor
       1 = Il 2=E 3=Sam 4=Sa 5=O 6=Yug 7=Qil 8=Pal 9=Gu 10=Sib
    
    100 = Baeg  1000=Chen  5000=0Chen  10000=Man  50000=Oman 


10. Yaepun/yaeputta/yaebbyeyo - pretty/cantik

11. Hwajangsil - Toilet/Rest room

12. Guiyeowm - Cute
13. Shopping terms: 
  • Ssagyehae Juseyo - Give me discount
  • Eulmayeyo - How much?
  • Jungmalyo - Really?
  • Bissayo - Expensive
  • Juseyo - Give me
14. Buah-buahan:
  • Sagua - Apple
  • Bae - Pear
  • Kam - Persimmon
15. Koejumal - Liar/Penipu

16. Yaksok - Janji/ Appointment/Perjanjian


Ok dah la tu, banyak sangat nanti bosan plak kan... hehe so ini je yang senang nak ingat.. So selamat belajar dan selamat beramal. 

Gamsahamnida..Annyong....

No comments:

There was an error in this gadget