Wednesday, January 6, 2016

RESEPI UNTUK ANAK KU AMSYARR FIRASH ^_^


BRUSCHETTA




RESEPI:
1) rebus ayam sampai masak
2) ambil roti, letakkan ayam, tomato (atau puri tomato), parsley & cheddar cheese
3) masukkan dlm microwave 30saat (nak bakar dlm oven pon boleh tp roti jadi rangup la)
 

VEGE SWEET POTATO
RESEPI:
1) rebus sebiji ubi keledek & 2cm carrot sampai lembut
2) bila dah sejuk, lecekkan ubi & carrot sampai hancur
3) masukkan 2 sudu besar tepung atta, sedikit cheese & sedikit parsley, gaul rata
4) tekap ikut bentuk yg kita suka & bakar dlm oven 10 min suhu 180'c

TOMYAM AYAM
RESEPI:
1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau
2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak..
3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai lembik
4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air, biarkan mendidih
5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidih

FRIED APPLE PIE
RESEPI:
1) sebiji epal merah potong dadu
2) gaul epal dgn 1 sudu kecil serbuk kayu manis, 1 sudu kecil serbuk buah pala (takde takpe)
3) panaskan 1 sudu besar unsulted butter kemudian masukkan 2 kiub puri kurma...kacau sebati (kalau tawar tambahkan lagi kurma)
4) bila dh sebati, masukkn epal td & masak sampai epal tu agak lembik
5) amik sekeping roti, tekan2 sikit lepas tu letak campuran epal td..lipat dua, picit2 keliling roti supaya melekat
6) celup roti dgn telur, salut dgn bread crumbs & deep fry dalam 30saat camtu (pakai olive oil)

ROTI BAKAR PISANG
RESEPI:
1) letakkan pisang yg ranum atas roti
2) taburkan dgn cheese & cranberries (ganti dgn kismis pon sedap)
3) bakar 15min suhu 200'c

SUP PASTA

RESEPI:
1) rebus pasta sampai kembang & ketepikan

2) tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau, masukkan ayam yg dipotong dadu
3) masukkan semangkuk air, masukkan carrot & biarkan mendidih
4) lps tu masukkan bayam, celery & daun sup
5) pecahkan sebiji telur, biarkan mendidih
6) bila nak hidangkan, taburkan sedikit serbuk ikan bilis 

RESEPI MEE SUAH DENGAN CHICKEN BALL
RESEPI:
1) utk bebola ayam: rebus ayam sampai masak...masukkan ayam, tepung atta & parsley dlm blender...kepal bulat2, rebus dlm air mendidih
2) utk buat sup: tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau...masukkan ayam yg dipotong dadu...masukkan jagung manis...masukkan semangkuk air sampai mendidih...masukkan chicken ball tadi...masukkan bayam, celery & sedikit cheese utk bagi rasa masin...masukkan mee suah, kacau rata


CREAMY SWEET POTATO
RESEPI:
1) bakar ubi keledek sampai masak
2) bila dh masak, korek isi keledek
3) campur dgn breastmilk/formula milk/fresh milk/cheese (ikut suka hati nak campur yg mana satu)
4) gaul rata...boleh taburkan serbuk parsley sket


BANANA CAKE
BAHAN-BAHAN:
1. sebiji/sebiji setengah pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:
1. pukul telur dgn minyak sampai kembag
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5. masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c


ORGANIC OAT WITH BANANA & DRAGON FRUIT
RESEPI:
1) rendam organic oat dgn air panas sampai kembang (sebaiknya pakai rolled oat)...toskan
2) gaul dgn breastmilk/formula milk/fresh milk
3) boleh makan dgn buah
4) kalau anak tak pandai telan, boleh campur & blend je semua ni


ORGANIC TOFU WITH DATES SOUP
RESEPI:
1) tekap organic tofu (taknak pon takpe, boleh potong biasa je...hehe)
2) rebus 3-4 biji kurma (dlm ni i rebus dgn sebiji kacang walnut supaya kuah pekat..tapi tak dinasihatkan sgt bagi kacang coz blh buat rashes)
3) bila kuah kurma dah mendidih, sejukkan sket & blend sampai hancur
4) rebus balik & masukkan tofu...rebus sampai tofu masak


CREAMY PUMPKIN SOUP
*pic ni org tua punya, yg farish lupa nk snap...hihi
RESEPI:
1) rebus labu manis sampai mendidih (1/2 labu saiz kecil)
2) bila dah masak, toskan...lenyekkan labu sampai hancur
3) dlm periuk lain, tumis 3 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah (dah siap blend hancur) dgn olive oil...tumis sampai naik bau
4) masukkan labu yg dah siap lenyek tadi + 1 cawan stok ayam
5) bila dh mendidih, masukkan sekeping cheesedale
6) gaul sampai pekat & siap!
7) boleh mkn dgn roti atau bubur kosong

BEGEDIL
RESEPI: 
bahan2: 4 biji kentang direbus, daging/ayam dah siap rebus kecil2, sebiji telur dipukul, bawang goreng, daun sup, daun bawang & olive oil...

cara2: hancurkan kentang, masukkan semua bahan kecuali telur & olive oil, gaul rata...buat bentuk bulat2, celup telur & goreng!

BANANA OAT BISCUITS
RESEPI:
1) lenyekkan 3 biji pisang yg dah ranum
2) masukkan 1 cawan kecil oat, gaul sebati sampai adunan melekit
3) bakar dlm oven 180'c lebih kurang 20-30min (atau agak2 dah masak)

PASTA WITH TOMATO SAUCE
RESEPI:
1) tumis seulas bawang kecil & 2 ulas bawang putih yg dah dicincang dgn olive oil...cukup sekadar naik bau...masukkn beberapa ketul ayam...
2) masukkn semangkuk kecil air...bila dh mendidih, masukkn 3 biji tomato yg dah dipotong dadu & 2 biji kurma...
3) agak2 tomato tu dah masak, masukkn sekeping cheesedale & serbuk daun parsley
4) bila dah agak pekat, tutup api, tunggu sejuk sket & boleh blend

5) boleh tuang atas pasta...nak hidang boleh tabur cheddar cheese & parsley flakes sket 


STRAWBERRY JAM
RESEPI:
1. 10-15 biji strawberry manis, masak atas api kecil (jgn letak air...kalau blh pakai non-stick pan)
2. bila strawberry dah hancur/berair, masukkan madu asli secukup rasa

3. kalau nk balance-kan rasa, boleh letak perahan jus lemon (takyah letak pon takpe)

4. bila dah agak kering, sejukkan dulu baru masu dalam manison jar (kalau tak betul2 sejuk, jem akan cepat berkulat)

5. boleh bagi anak2 makan camtu je atau blh mkn dgn roti atau boleh mkn dgn biskut atau mkn je la dgn apa2 pon ikut kretiviti 

*MADU UTK BAYI 1 TAHUN KE ATAS

BAKED POTATO
RESEPI: rebus sebiji potato, rebus seketul ayam, rebus/stim broccoli n carrot...hancurkn potato, cincang ayam n sayur kecik2, gaul semua..letak cheddar cheese, parsley, thyme n telur...parsley, thyme n telur tu optional, xnk letak pon xpe tapi kalau letak lagi sedap..gaul lagi sampai sebati, letak dlm bekas, tekan2 skit..atas dia tu letak tomato puree n tabur cheddar cheese...bakar 15min dlm oven, suhu 180'c

CHICKEN NUGGET
RESEPI: blend 2 ketul isi ayam dgn seulas bawang putih, 2 ulas bawang merah, sekeping cheddar cheese & sebiji telur kuning…kamudian gaulkan dgn parsley & bread crumbs…biarkan 10 min…bila dah keras, boleh tekap ikut bentuk yg kita suka, salutkan dgn putih telur & bread crumbs sekali lagi…goring dgn olive oil

CREAMY PASTA SOUP
RESEPI: tumis seluas bawang putih yg dicincing menggunkan olive oil/unsalted butter, masukkan ayam, kemudian masukkan 1 gelas air…agak2 dh mendidih masukkan carrot, telur & cheddar cheese…boleh makan dgn pasta

CREAMY PORRIDGE WITH ASPARAGUS PUREE
RESEPI:
1) rebus segenggam beras dgn 10-15 ekor ikan bilis sampai jadi bubur

2) masukkan cheese, kacau sampai rata...dah sejuk boleh blend

3) utk puree, steam asparagus sampai masak..blend sampai hancur

4) hidang & bagi si manja anda 

MASHED POTATO
RESEPI: lenyekkan potato yg dh direbus dgn unsalted butter atau cheese, dh siap ketepikan..utk gravy, rebus kurma dgn stok ayam, bila kurma dh lembut lenyekkan/blend...
MINI FISH BURGER
RESEPI: seekor isi ikan kembung (kalau kecik amik 2 ekor), seulas bawang putih, seulas bawang merah & sweet corn, tumbuk/blend sampai hancur…lepas tu gaulkan dgn rosemary/parsley/thyme..bentukkan ikut suka kita, salut telur & bread crumbs…goreng dgn olive oil..bila dah masak, letak atas roti bakar dgn tomato puri

CHICKEN ROLLED
RESEPI: tumis seulas bwg putih n seulas bwg merah dgn olive oil..lps tu masukkn ayam yg dicincang, ayam seketul amik isi je..agak2 ayam dh masak masukkn broccoli (amik satu bunga je), tomato (amik 1/5 je), carrot (amik sebesar kelingking je), parsley..kacau2 sampai masak, angkat letak tepi..amik sehiris bahagian dada ayam, tumbuk2 sket bagi nipis..atas dada ayam tu letak mozarella cheese & bahan2 yg kita dh masak td..bungkus mcm kita buat popia tu, ulang lagi letak cheese & bahan2 tadi sampai habis gulungan…letak lidi supaya kemas n tak terbuka, perapkn 10min..sambil2 tu pukul sebiji telur..lps 10min, celupkn ayam bungkus tadi dgn telur & bread crumbs..goreng atas pan dgn olive oil..bila dh masak baru cabut lidi tadi


BUBUR SAYUR
RESEPI:
buat bubur kosong..agak2 bubur dah nak masak masukkan kentang, bayam, sawi, tomato & carrot...biarkan sampai masak...nak hidangkan tabur sedikit serbuk ikan bilis utk bagi rasa masin

No comments:

There was an error in this gadget