Thursday, January 7, 2016

daging ayam bersama cendawan shimeji Shouyu ^^


  daging ayam bersama cendawan shimeji Shouyu*_^

So, resepinya seperti yg tertera di bawah ye.



BAHAN2-
(utk 2 orang)
(10 minit)


Bawang besar .......... 1/2 biji
Lobak merah .......... 1/2 batang (pilihan)
Shouyu(kicap Jepun) .......... 1 sudu besar
Cuka makan .......... 1 sudu besar
Gula .......... 1/2 sudu besar
Halia(blend) .......... 1/2 sudu kecil
Dada ayam .......... 1 keping
Cendawan shimeji .......... 1 cengkam
Minyak .......... 1 sudu besar
Garam, lada sulah, daun bawang .......... secukup rasa

CARA2-

  1. Bawang besar dipotong dadu/halus. Lobak merah dipotong slice*(tak nak letak pon takpe)
  2. Shouyu, cuka, gula dicampur bersama dan sebatikan ketiga-tiganya. Kemudian masukkan potongan bawang besar tadi ke dalam campuran cecair tersebut.
  3. Potong ayam kecil2. Cendawan shimeji dibasuh dan disejat.
  4. Tuangkan minyak masak ke dlm kuali. Bila dah panas goreng ayam tadi dengan api sederhana. Bila dah separuh masak ayam tersebut masukkan cendawan shimeji.
  5. Kemudian masukkan campuran 2 ke dalam kuali dan masak dengan api kecil. Tambah garam secukup rasa.
  6. Bila sudah masak, hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan lada sulah dan juga daun bawang yang telah dipotong. Siap untuk dijamu.
Let's Eat!!

No comments: