Sunday, December 9, 2012

49 DaYs-KoReaN DraMa


49 DaYs-KoReaN DraMa



Assalammualaikum..

Hari ni nak review sebuah drama Korea yg bagi aku sangat menarik dari segi jalan ceritanya,pembawakan watak dan mcm2 lgi..Drama tuh bertajuk 49 Days..Aku dh lama dh hbis menonton cite ni..sekarang ni baru rajin sikit nak membuat review mengenainya...
49 Days merupakan drama berat iaitu Melodrama..kirenyer banyak adegan sedih dan byk kejutan yg berlaku..drama ni mengandungi 20 episod..bunyi cam banyak je episodnya kan..tapi bila dh start menonton x sedar masa berlalu krn ianya berjaya membuatkan aku tertanya-tanya apa yg terjadi untuk episod akan dtg..teruja nak tahu gitu..cite ni ala2 fantasi gitu sebab ia memaparkan alam roh..so walaUpun x masuk akal, tetapi tetap enjoy menontonnya..
Bagi aku drama ni mmg menarik sbb lain dari yang lain..banyak pengajaran yg boleh kita peroleh dalam cite nih mengenai makna kehidupan,contohnya apa pun yang berlaku kehidupan mesti diteruskan,kita tidak dapat melawan takdir semuanya dh tertulis,dan byk lagi..jalan cite die lbih kurang cmni laa..

#~Setelah Ji Hyun koma disebabkan kemalangan..dia yg kini menjadi roh diberikan peluang untuk hidup jika dia berjaya mencari 3 airmata yang dititiskan oleh org yg menyayanginya secara ikhlas..D ia diberikan masa selama 49 hari untuk menjalankan misinya mencari air mata tuh namun Air mata tuh harus dtg dri kawan2 nya atau org yg lain bukan dri keluarganya..dia dibolehkan untuk meminjam badan seorang wanita iaitu Song Yi Kyung untuk menjalankan misinya dalam 49 hari tuh.Setelah meminjam badan wanita tuh maka Ji Hyun pun menyamar dan hadir dalam hidup kawan2 nya.Namun setelah menyamar baru lah Ji Hyun mengetahui hakikat yg perit dlm hidupnya bahawa selama ni dia telah dikhianati oleh kawan baiknya dan tunangnya sendiri yg mempunyai hubungan sulit dan mrk berniat utk merampas hartanya.

Maka 49 hari tuh digunakan sebaik-baiknya untuk menyelamatkan syarikat ayahnya,hartanya dari dibolot oleh tunang dan kawan baiknya tuh..hari berlalu dan Ji Hyun hampir berputus asa kerana tiada satu air mata pun yg mampu dia peroleh sebaliknya mengetahui pengkhianatan terbesar dlm hidupnya.Tanpa disedari dia mulai rapat dgn Han Kang yg merupakan kawannya juga.Dalam x sedar penyamaran Ji Hyun yg menjadi Song Yi Kyung terbongkar apabila Hang Kang mengetahui perkara sebenarnya dengan sendirinya apabila melihat persamaan yg ketara S.Yi Kyung ngan Ji Hyun..dan jalan cerita makin menarik apabila Song Yi Kyung sendiri telah perasan dan merasai bahawa ada roh iaitu Ji Hyun yg tggl di rumahnya dan menggunakan badannya untuk sesuatu tujuan..awalnya dia takut dan akhirnya dia berkawan baik pula dgn roh berkenaan iaitu Ji Hyun apabila lama-kelamaan dia akhirnya nampak kelibat Ji Hyun..dan seterusnya menolong Ji Hyun sedaya yg bolehnya (sweet diorang ni hehe)

3 air mata berjaya dikumpul dan akhirnya Ji Hyun sedar dari koma namun takdir telah tertulis untuk dirinya bahawa dia haNYa mampu hidup selama 6 Hari saja sebelum terpaksa pergi selama-lamanya.
Itu antara serba sedikit jalan cerita die laa..so sape2 yg senang menangis byk2 la sediakan tisu bila nk tgk cite nih yer..sbb cite nih mmg sedih terutamanya ending die okey sbb last Ji Hyun mmg akan mati huhuhu..sedih..buat penat je berhempas pulas selama 49 hari kan..tapi last2 mati gak..tapi tula takdir kan..kita x boleh melawan takdir yg tertulis utk kita..namun jangka masa 49 hari tuh byk memberi erti pada Ji Hyun..dia akhirnya mengetahui siapa sebenarnya kawan dan lawan disamping dapat menyelamatkan syarikat bapanya..walaupun ending die sedih tapi aku rasa berbaloi kalau korang tgk cite nih sbb byk giler pengajaran dlm cite ni..rugi x tgk tau..ini adalah ulasan mrk2 yg dh tonton cite nih yg aku amik kt sebuah laman web:

1-I think the ending is not sad at all. In reality, no body can ever come back from death. This drama is giving out a message, this ghost went through her 49 days to come back to the living to bring people together, save a woman from despair, and her family from total disaster by the hands of man who did her wrong. It is also, what Kang's manager guy friend told him when discussing the possibilities of her being Ji Hyun's ghost etc. That the legend of the 49 days was exactly this: a ghost lingering on earth because it had unfinished business. So, this should tell you that death is never accidental!!! When you died, there is no doubt it was your time. That is the message of the drama. Live with it, its life. Nothing sad about it, its just how it is.



2-I wanted a perfect ending. Now I've learned, the hard way, that some poems don't rhyme, and some stories don't have a clear beginning, middle, and end. Life is about not knowing, having to change, taking the moment and making the best of it, without knowing what's going to happen next........thumbs up for this drama.....zillion thanks to all subbers......muah...muah... i love u guys......
 
3-some of you might really hate this ending, 

but for me it was just amazing, life isn´t fair, life is full of pain, but still you have to go on, you can give everyting, you can fight, but in the end you have take whatever you get...no one wanted it to be that way, but it became that way...and then the last few minutes they showed us how they survived...that´s way i loved it....
so no loving couple in the end....but i still think the love they showed us was even bigger

hah tula antara komen2 org yg tonton drama nih..so aku rekemen meh tonton drama nih yer..

No comments:

There was an error in this gadget