Wednesday, November 28, 2012

Review Drama Korea yang Best



                          Glass Castle/ City of Glass

                Loving you A Thousand Times / Loving you Ten Million Times

Sekarang ni aku ada hobi baru, melayan drama korea...aktiviti yang dah lebih 5 tahun aku tinggalkan...tapi sebab nak tunggu kelas yang belum mula, aku melayan drama-drama korea ni... Dua-dua cerita ni lebih kurang jalan ceritanya...aku tengok drama kat atas tu kat Channel 393 dan drama kedua tu kat Channel 105...tapi sebabkan tak sabar, aku layan online jer terus...

 Sedikit sinopsis tentang drama Glass Castle;

 Membesar dalam sebuah keluarga miskinMin-joo (Yoon Soya)akhirnya memulakan pekerjaan sebagai wartawan berita dengan Rangkaian JBC selepas dua kali gagal sebelumnyaDia bekerja keras untuk mendapat pengiktirafan sebagai seorang wartawantetapi menghadapi halangan kerjaya yang disebabkan oleh nasib tidak menyebelahinyaDengan sokongan kuat dari Seok-jin (KimSeung-soo), dia mampu untuk melonjak kan namanya. WalaupunSeok-jin mempunyai perasaan terhadapnya namun dia engganmengakuinya kerana dia adalah ayah tunggal kepada seorang anak perempuanSementara itu, Joon-sung (Lee Jin-wook), daripada latar belakang keluarga yang kayahadir dalam hidupnya danmelamar dia untuk berkahwin beberapa bulan berkenalan. Rakan sekerja mula menjadi iri hati dengannya kerana kisah cintanya mirip kisah dongeng Cinderella

Pada awalnya dia cuba menolak kerana dia takut penerimaan keluarga pihak lelaki namun selepas dipujuk dia akhirnya bersetuju untuk menerima lamaran Joon Sung. Kehidupan diasebagai menantu dalam keluarga yang kaya adalah indah pada mulanya tetapi dia menjadi kecewa dengan perkahwinannya kerana ibu mertuanya acap kali memandang rendah kepada dia dan kerluarganya sehingga suatu hari, ibu mertuanya melarang dia untuk berhubung dengan keluarganya lagi kerana ibu kandungnya kini bekerja sebagai pembantu rumah. Kisah selanjutnya masih belum ditayangkan jadi aku tak dapat nak kongsikan...so kena sama-sama menonton ye...

p/s- aku tak jumpa website yang ada video drama ni...so kena layan kat channel 393 jer...tak sabarnyer!!!!tapi aku dengar orang komen kata criter ni sad ending...geram nak tunggu... 


 Sedikit sinopsis tentang drama Loving you A thousand Times;

Eun-Nim Ko (Lee Su-kyeong) adalah seorang gadis yang bakal menduduki ujian pensijilan perguruanNamun, dia yang datangdaripada latar belakang keluarga miskin dan pada ketika itubapanya sedang menghidap penyakit kronik yang memerlukan pembedahan dengan kadar segera. Kemudian tawaran untukmenjadi seorang ibu tumpang bagi seorang lelaki bernama Se-hunBaek (Ryu Jin). Dia terpaksa menerima tawaran itu, kerana tak mahu bapanya terus menderita. Akan tetapi selepas 4/5 tahun Eun Nim bertemu  secara tidak sengaja dengan adik Se-hun, Kang-ho Baek (Jeong Kyeo-Woon) dan mereka jatuh cintaMemang tak mudah bagiu Eun Nim untuk menerima mana-mana lelaki hadir dalam hidupnya, tapi kesungguhan Kang Ho mengubah hati Eun. Tanpa dia sedari Kang Ho merupakan adik kepada keluarga yang dia bersetuju menjadi ibu tumpang itu. Pelbagai musibah yang menimpa diri Eun Nim yang sememangnya kurang digemari oleh ibu mertua nya kerana perbezaan darjat. Namun cinta Kang Ho lebih kuat berbanding sikap dingin mertuanya. Hal ini kerana, Kang Ho juga acap kali dilayan dengan buruk oleh ibunya. Di penghujung cerita, barulah Kang Ho tahu mengapa layanan ibunya terhadap dia sangat dingin. Kang Ho juga kecewa bila mendapat tahu tentang kebenaran cerita ibu tumpang tu...Nak tahu apa yang bakal terjadi, kena lah tonton sendiri...bagi yang kurang penyabar macam aku, sila layari url di bawah...Drama ni memang best, dan pasti ramai akan jatuh hati dengan watak Kang Ho...Sangat2 sweet...inilah yang terjadi bila kasanova jatuh cinta...=P

http://www.gooddrama.net/korean-drama/loving-you-a-thousand-times


 Komen Peribadi;

Dua-dua drama ni sangat best. Tapi mungkin dalam realiti kehidupan pun sama...kena cari pasangan yang sekufu...kalau tak menderita plak macam dalam kedua-dua drama ni...cinta sesama manusia boleh pudar...macam bunga, walaupun kita jaga dengan rapi, selalu siram air tapi bila tiba masanya ia akan layu semula...hehe...tetiba aku jadi pujangga plak...=P nampak sangat penangan drama hebat ni kan...ok lah, selamat menonton....

No comments:

There was an error in this gadget